Τα γλυπτά της Αθήνας: Σεραφείμ Τίκας - Serafim Ticas.

 Τα γλυπτά της Αθήνας: Σεραφείμ Τίκας - Serafim Ticas.

Του Πάνου Αυγουστή*


Τίτλος: Σεραφείμ Τίκας

Θέση: Περίβολος Αγίας Φιλοθέης, Αγ. Φιλοθέης 19-21, Πλάκα

Έτος κατασκευής: 1990

Υλικό κατασκευής: Μάρμαρο

Καλλιτέχνης: Στρατής Φιλιππότης

Ο Αρχιεπίσκοπος και πάσης Ελλάδος, Σεραφείμ, αποδίδεται από τον γλύπτη με το κεφάλι στραμμένο ελαφρά δεξιά και με βλέμμα επιβλητικό, κατευθυνόμενο μπροστά και μακριά, δηλώνοντας τοιουτοτρόπως την δυναμική φυσιογνωμία του αρχιεπισκόπου αντάρτη. Στην πρόσοψη του βαθμιδωτού βάθρου αναγράφεται: «Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΤΙΚΑΣ 1974-1998». Στη δεξιά πλευρά της προτομής αναγράφεται το όνομα του γλύπτη: «Σ. Ι. ΦΙΛΙΠΠΟΤΗΣ, 1990». Στη δεξιά πλευρά του βάθρου αναγράφεται: «ΕΓΕΝΕΤΟ ΜΕΡΙΜΝΗ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ Β΄ ΕΝ ΕΤΕΙ 2012».

Ο Στρατής Φιλιππότης γεννήθηκε το 1937 και φάνηκε από πολύ νωρίς ότι είχε κληρονομήσει τη γλυπτική φλέβα της οικογένειας, αφού οι καλλιτεχνικές του αρετές άρχισαν να αναδεικνύονται ήδη από τα παιδικά του χρόνια. Μετά την αποφοίτησή του από το εξατάξιο Γυμνάσιο Τήνου, σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, με καθηγητή το Μιχάλη Τόμπρο, εργαζόμενος παράλληλα κοντά στο συγχωριανό του γλύπτη Γιαννούλη Κουλουρή.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Σεραφείμ, κατά κόσμον Βησσαρίων Τίκας, γεννήθηκε το 1913 στο χωριό Αρτεσιανό του νομού Καρδίτσας. Αρχικά φοιτά στην Ιερατική Σχολή Άρτας, ολοκληρώνει όμως τις σπουδές του στην Εκκλησιαστική Σχολή Κορίνθου. Το 1940 αποφοίτα από τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1943 συμμετείχε στην εθνική αντίσταση, εξερχόμενος στα βουνά, στις τάξεις του ΕΔΕΣ υπό τον στρατηγό Ναπολέοντα Ζέρβα, εξ ου και η προσωνυμία του ως αρχιεπίσκοπος αντάρτης. Στο βουνό έκανε λειτουργίες και εμψύχωνε με ομιλίες τους μαχόμενους. Μετά την απελευθέρωση τιμήθηκε για την δράση του από τον Βασιλέα Γεώργιο Β΄, με χρυσό αριστείο ανδρείας, πολεμικό σταυρό Α΄ τάξεως, μετάλλιο εξαίρετων πράξεων, καθώς και με αναμνηστικό μετάλλιο της εθνικής αντίστασης. Διατέλεσε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος την περίοδο 1974-1998. Πηγή: athenssculptures.com


*Ο Πάνος Αυγουστής είναι M.Sc βιβλιοθηκονόμος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

www.politikanet.eu


Related

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 5619092053134064447

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item